Możesz wszystko! 888 663 644

PORADNIA DIETETYCZNA OFERUJE:
1. PROFESJONALNE BADANIE SKŁADU CIAŁA
-pomiary antropometryczne
-pomiary masy ciała
Analiza składu ciała ma za zadanie określić, czy Twój stan odżywiania jest właściwy.
Dokonywane jest to na podstawie szeregu badań, dzięki którym dowiesz się, czy warto coś zmienić
w swojej sylwetce, by na długo cieszyć się zdrowiem.
Badanie składu ciała wykonywane jest przy pomocy wyspecjalizowanego i profesjonalnego analizatora firmy Tanita, który wykonuje pomiary metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA), który polega na wysyłaniu bardzo słabego prądu elektrycznego do oporu elektrycznego ciała. Badanie jest nieinwazyjne i bezpieczne, które trwa kilka sekund. Wykonane jest w lekkim ubraniu, a pomiar następuje poprzez bose stopy. Analizator z dokładnością do 0,1% określa następujące parametry:
* rzeczywistą masę ciała
* całkowitą zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie
* zawartość wody w organizmie
* poziom tłuszczu trzewnego
* masa mięśni
* masa kostna
* stopień otyłości
* BMI
* Wiek metaboliczny
Przeciwwskazanie do badania:
* Kobiety w ciąży oraz w okresie menstruacji
* Osoby z rozrusznikiem serca
* Dzieci poniżej 5 roku życia
* Metalowe implanty.
Po wykonaniu analizy składu ciała otrzymasz drukowany raport.
W gabinecie wykonuje się również następujące pomiary :
* obwody ciała (talia, biodra)
* pomiar ciśnienia
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO PIERWSZEJ WIZYTY?
Przed umówioną wizytą
* określ wagę ubrań, w których będzie przeprowadzone badanie
* zastanów się, czy dokuczają Ci jakieś dolegliwości zdrowotne,
* jeśli zażywasz leki koniecznie spisz ich nazwę lub weź ze sobą ulotki,
* przynieś ze sobą aktualne wyniki badań krwi i moczu,
* zastanów się za jakimi produktami i potrawami szczególnie nie przepadasz, a jakie
wyjątkowo preferujesz? ( a może masz jakiś przepis i ulubione danie, które
chciałabyś/chciałbyś mieć w swoim jadłospisie ?),
* przemyśl swój tygodniowy plan dnia – o której wstajesz?, wychodzisz do pracy,
szkoły​?, o której wracasz do domu?, o której kładziesz się spać?)
W dniu wizyty
* nie pij kawy i napojów energetycznych,
* na 2 godziny przed wizytą nie pij i nie jedz,
* na 12 godzin przed wizytą nie uprawiaj intensywnych ćwiczeń fizycznych
Pamiętaj, że badanie składu ciała odbywa się na gołe stopy, więc na nogi załóż skarpetki by móc je do badania bez problemu ściągnąć.
2. ANALIZA DOTYCHCZASOWEGO SPOSOBU ŻYWIENIA ORAZ PORADY ŻYWIENIOWE
Zanim opracuję dla Ciebie optymalną dietę, przeprowadzę z Tobą szczegółowy wywiad żywieniowy. Dokładnie przeanalizujemy:
-wyniki badań laboratoryjnych,
-styl życia (model pracy, aktywność fizyczna itd.)
-preferencje żywieniowe (ulubione potrawy)
-aktualny stan zdrowia
Zmiany tylko na lepsze !
Odpowiednio skonstruowany plan żywieniowy
pomoże Ci pozbyć się nadwagi i odzyskać prawidłową sylwetkę.
Optymalna dieta dokona pozytywnych zmian metabolicznych wewnątrz
Twojego organizmu, które często bywają zaburzone niewłaściwym odżywianiem się
oraz stosowaniem drastycznych diet, czy głodzeniem się.
Nowy plan żywieniowy pomoże Ci znów poczuć się dobrze we własnym ciele i dostarczy ogrom pozytywnej energii.
Prawidłowe odchudzanie charakteryzuje się stopniowym ubytkiem tkanki tłuszczowej.
-redukcja wagi odbywa się na poziomie 3-4 kg na miesiąc, dzięki czemu przebiega w sposób bezpieczny i zdrowy, nie naraża organizmu na wszelkiego rodzaju powikłania zdrowotne. Czasem zdarza się, że proces odchudzania jest szybszy i zależny od naszych indywidualnych predyspozycji. Stosowanie się do zaleceń podczas trwania całego okresu odchudzania gwarantuje skuteczną redukcję masy ciała oraz stabilizację wagi.
3. UKŁADANIE INDYWIDUALNYCH DIET ŻYWIENIOWYCH
Diety dostosowane są dla każdego indywidualnie i opracowane na podstawie racjonalnych zasad żywienia człowieka, popartych fachową wiedzą, literaturą naukową i doświadczeniem

Uwzględniają one:
* parametry fizjologiczne ( masę ciała, wzrost, wiek, płeć)
* wydatek energetyczny ( wykonywana pracę, uprawiany sport)
* stan zdrowia, (ewentualne dolegliwości, schorzenia,choroby towarzyszące)
* rozkład dnia, preferencje smakowe
Diety ustalane są z zachowaniem równowagi
pod względem zawartości składników odżywczych,
błonnika, witamin i składników mineralnych
Na jadłospis w dietach składają się posiłki, które są
* pełnowartościowe i odpowiednio zbilansowane -dostarczające odpowiednią ilość białek, węglowodanów, tłuszczy oraz zawartości składników mineralnych, błonnika oraz witamin.
* smaczne, urozmaicone i wizualnie atrakcyjne pod względem zapachu i barwy oraz stosowania różnych technik kulinarnych obejmujące preferencje smakowe a także ulubione potrawy, a nawet przepisy pacjenta ( zmodyfikowane dietetycznie przez dietetyka).
* zdrowe, proste i szybkie w wykonaniu,
* bazuję na produktach ogólnodostępnych ( z uwzględnieniem aktualnej pory roku)
4. PORADY ŻYWIENIOWE
* W zakresie zasad racjonalnego żywienia, w danej chorobie, schorzeniu, innych dolegliwościach.

5. KURACJE ODCHUDZAJĄCE

* dla osób, które na stałe chcą pozbyć się nadwagi i otyłości,
   a także dla osób, których 
waga utrzymuje się w normie,
   lecz nie są zadowolone ze swojego 

6. DIETA NA PIĘKNĄ SKÓRĘ, WŁOSY I PAZNOKCIE
7. DIETOTERAPIE (Profilaktyka i leczenie)
* nadciśnienie tętnicze
* cukrzyca (typu 1, typu 2, cukrzyca ciężarnych)
* nietolerancje pokarmowe
* celiakia (choroba trzewna)
* choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
* zaburzenia lipidowe- wysoki poziom cholesterolu, triglicerydów
* miażdżyca
* dieta po zawale serca
* diety w chorobach układu krążenia- choroba niedokrwienna serca
* osteoporoza
* choroby nowotworowe- dieta w okresie chemioterapii, radioterapii
* choroby wątroby- niewydolność wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby
* choroby nerek- zapalenie nerek, niewydolność nerek, kamica nerkowa
* choroby przewodu pokarmowego- refluks żołądkowo -przełykowy,biegunka,zaparcia
* niedokrwistość ( anemia)
* choroby tarczycy- niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto
* choroby jelit- zespół jelita drażliwego, choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzodzejące zapalenie jelita grubego
* choroby pęcherzyka żółciowego- zapalenie, kamica żółciowa
* przewlekłe zapalenie trzustki
* dna moczanowa
* choroby jamy ustnej
Diety przygotowane są indywidualnie dla każdego pacjenta.
Czas oczekiwania – 7- 10 dni od pierwszej wizyty ( przy skomplikowanych dietach w różnych jednostkach chorobowych)
Dlaczego warto odwiedzić Poradnię Dietetyczną ​?
1) Indywidualne podejście
Tylko dieta dobrana pod kątem konkretnego człowieka, może przynieść zamierzone efekty.
Każdy z nas jest inny- ma ulubione swoje produkty, potrawy, prowadzi swój tryb życia, czy też z różnych przyczyn zagrożony jest chorobami.Te i wiele innych aspektów życia należy brać pod uwagę przy przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego oraz przy układaniu jadłospisu.

2) Realne zalecenia
Rozumiem, że oprócz realizacji diety, mają Państwo również obowiązki związane z życiem zawodowym czy rodzinnym.
Jadłospis, który dla Ciebie przygotuję będzie dopasowany do godzin pracy, przerw na posiłek, jak również innych zajęć w czasie wolnym

3) Łatwe zakupy
Przy układaniu jadłospisów bazuję na żywności łatwo dostępnej, produktach sezonowych, które z łatwością dostaniecie w każdym sklepie spożywczym bez konieczności zakupów drogich odżywek czy suplementów diety.

 


ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA PORADNI

kontakt: dietetyk.benecka@gmail.com
tel.888663644