Możesz wszystko! 888 663 644

Zielony sok

Zielony sok

Polecam i namawiam sięgnąć w okresie jesienno-zimowym po soki, najlepiej zrobione w domu ze świeżo zakupionych warzyw i owoców.
Dziś proponuję sok z selera naciowego, szpinaku i jabłek. Jego wytrawny smak doskonale gasi pragnienie a ponadto jest szybki do wykonania.
Codzienne picie tzw.”zielonych soków” wyciskanych w większości z zielonych części warzyw korzystnie wpływa na oczyszczanie
naszego organizmu z różnego rodzaju nagromadzonych w nim toksyn. Wzmacnia naszą odporność, zapobiega chorobom
układu pokarmowego, reguluje pracę nerek i wątroby, obniża ciśnienie krwi, wspomagając przy tym przemianę materii.
Zawarte w selerze witaminy A, C, PP i z grupy B, a także sole mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo wzmocnią nasz organizm.

Jak donoszą źródła, liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Przyczyniają się do tego zawarte
w szpinaku antyoksydanty takie jak: witamina C, luteina, beta-karoten.
Zawiera on pierwiastki takie jak:
-potas, który ma właściwości obniżające ciśnienie krwi
-łatwo przyswajalne żelazo odpowiedzialne za transportowanie tlenu w naszym organizmie,
będące również ważnym czynnikiem biorącym udział w produkcji czerwonych krwinek krwi
Szpinak jest również źródłem magnezu zalecanego osobom podatnym na stres. Magnez jest pierwiastkiem mającym wpływ na funkcjonowanie
naszego układu nerwowego, obniża podatność na stres a także ma działanie uspakajające.
Szpinak zawiera witaminę K-niezbędną w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol,
kwas foliowy zalecany szczególnie kobietom w ciąży, zapobiega on wadom układu nerwowego płodu i chroni nas przed chorobami układu krążenia
a także „ witaminę młodości” E opóźniającą procesy starzenia się w naszym organizmie.

Sok wyciśnięty z jabłek, to przede wszystkim źródło błonnika pokarmowego niezbędnego w profilaktyce chorób jelit i wspomagającego
prawidłowe trawienie. Witaminy A, C, E, a także potas zawarte w soku ułatwiają odchudzanie dzięki pektynom, które regulują stężenie
cukru oraz cholesterolu. Jabłka chronią nasze zęby przed próchnicą, a także przed zawałem serca i zaparciami.

Codzienne picie świeżo wyciskanych soków neutralizuje działanie wolnych rodników i korzystne wpływa na nasze zdrowie
oraz na lepsze samopoczucie.(1)


„ZIELONY” SOK

Wartość kaloryczna dwóch porcji to: 199,60kcal

Białko roślinne- 6,8g
Tłuszcze – 2,2g
Węglowodany- 52,5g
Błonnik-14,8g

Składniki dla dwóch osób :
400 g -1 pęczek selera naciowego
60 g - dwie garście szpinaku
300 g - 3 sztuki jabłek

Czekam na Wasze komentarze. Łapki w górę ;-)

1 http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
http://www.ofeminin.pl/zdrowy-styl-zycia/seler-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-s1347853.html
http://wylecz.to/pl/zdrowy-styl-zycia/odchudzanie/sok-z-jablek-czy-jest-zdrowy-jakie-wlasciwosci-ma-sok-jablkowy.html

Brak komentarzy

Dodaj komentarz