Możesz wszystko! 888 663 644

Ile tej soli?
Powszechnie wiadomo, że spożywanie soli powyżej dopuszczalnych norm może przyczynić się do takich chorób jak: miażdżyca, otyłość, cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze oraz może powodować częstszą zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe. Ile więc wynosi zalecana norma spożycia soli na dobę przez dorosłego człowieka?
Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, a także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zalecają nieprzekraczanie 5g co oznacza nie więcej niż 1 łyżeczkę spożycia soli na dobę.
Należy pamietać, że sól zawarta jest już w wielu produktach spożywczych takich jak sery, wedliny, gotowe pasty, twarogi, gotowe sosy, wyroby piekarnicze, cukiernicze, itd.
Co ciekawe, spożycie soli u przeciętnego Polaka przekracza tę normę trzykrotnie i wynosi 15g na dobę.
Większość z nas nie wyobraża sobie posiłków bez dodatku soli.
Czy można w takim razie ją czymś zastąpić, tak aby nie utracić walorów smakowych przygotowywanych potraw?
Ależ oczywiście. Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy.
Ze swojej strony mogę polecić min: majeranek, tymianek, bazylię, imbir, estragon, paprykę słodką, gałkę muszkatołowa, szałwię, kminek, curry, kurkumę, rozmaryn, czosnek, ziele angielskie,szczypiorek, natkę pietruszki.
Na polskim rynku można bez problemu zaopatrzyć się zarówno w przyprawy i zioła świeże, które można zakupić rosnące w doniczkach jak i w postaci suszonej bez dodatku chlorku sodu.
Uważam, iż należy unikać gotowych mieszanek w których także głównym składnikiem jest sól.
Dobrym pomysłem są własnoręcznie wykonane mieszanki ziół, których skład jest nam znany.
Poniżej załączam przykładowe zdjęcia na których widać jak duża jest % zawartość soli w gotowej mieszance przypraw.
W pierwszym opakowaniu widzimy aż 25 % zawartości soli w opakowaniu, natomiast drugie opakowanie zawiera dwa razy tyle! ( 42%).
Rekordowe jest opakowanie trzecie, w którym zawartość soli wyniosła 59g/100g, czyli 59%.
W zwiazku z powyższym dla naszego zdrowia zalecam dokładne czytanie etykiet.

 Zawartość soli w przyprawach

Brak komentarzy

Dodaj komentarz