Możesz wszystko! 888 663 644

Topinambur cześć druga

Topinambur cześć druga

Jak przyrządzić Topinambur?

Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów i zastępując nim naszego ziemniaka, a mianowicie :
gotować w wodzie , gotować na parze, piec w piekarniku.
Topinambur pokrojony w kostkę możemy dodawać do zup. Jest również doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek, placków.
W przeciwieństwie do ziemniaków możemy go spożywać również w postaci surowej, starty jako dodatek do surówki, należy jednak pamiętać,
że w zbyt dużej ilości może powodować wzdęcia.
Możemy z niego przyrządzić również wyśmienite puree, czy starty na tarce posłuży nam jako dodatek do kotletów czy placków.

Jak przygotować Topinambur?

Pamiętając o tym, że najwięcej drogocennych składników znajduje się zaraz pod
skórką, warzywo nie obieramy nożem lecz dokładnie szorujemy, jeśli jednak zdecydujemy się na obranie,
to proponuję zrobić to skrobakiem i od razu zanurzyć bulwy w wodzie z wyciśniętą cytryną, aby nie ściemniały.

Ja już kilkakrotnie przygotowywałam potrawy z topinamburu, który nawiasem mówiąc bardzo mi przypadł do gustu i cenię go sobie za wyśmienity
i oryginalny smak.
Dziś proponuję i zachęcam do przyrządzenia pysznego puree z topinamburu, ugotowanego z dodatkiem kminku, który dodatkowo wyostrzył słodkawy
smak tego smacznego warzywa.

Przepis na puree z dorszem i surówką znajdziecie Państwo w zakładce przepisy.
Zapraszam do skorzystania i czekam na Państwa komentarz.

.







Brak komentarzy

Dodaj komentarz