
KOLAGEN-
„ jako specyfik dobry na młodość i naturalny nasz sprzymierzeńca”
1.Skąd się bierze kolagen ?
W polskiej kuchni kolagen możemy znaleźć w wielu produktach, a mianowicie:
* w gotowanych golonkach wieprzowych, a także w cielęcych
* w gotowanych podrobach
* w gotowanych wywarach i zupach na kurzych łapkach
*w galaretach z nóżek wieprzowych
*w galaretkach owocowych
*w rybie w galarecie
*w gotowanej głowiźnie czy chrząstkach wieprzowych
Powszechnie wiadomo, że organizm ludzki produkuje kolagen, lecz z wiekiem wytwarza go coraz mniej. Im organizm ludzki jest starszy , tym mniej go zawiera.
2. Gdzie on występuję?
Kolagen jest przede wszystkim białkiem tkanki łącznej a w organizmie ludzkim występuje w wielu narządach min. w skórze, tkance podskórnej, ścięgnach, błonie podstawowej, chrząstkach stawowych, w tkance łącznej kości, na powierzchni tętnic, śródbłonku, w rogówce oka, występuje również w trakcie zabliźniania się rożnego rodzaju blizn.
3. Jakie kolagen ma właściwości?
Przede wszystkim jest on „ podporą” naszej skóry. Jest on odpowiedzialny za jej sprężystość, elastyczność a także właściwe nawilżanie oraz ciągłą odnowę jej komórek. Jakikolwiek jego ubytek powoduje powstawanie zmarszczek oraz tworzy efekt starzenia się.
Kolagen w swym składzie zawiera aminokwasy takie jak: glicyna i prolina a także hydroksyprolinę i hydroksylizynę, powstające w obecności witaminy C.
W przypadku braku tej witaminy dochodzi do zablokowania syntezy (powstawania) kolagenu i najczęściej skutkuje to chorobami takimi jak:( szkorbut) , który charakteryzuje się:
-ogólnym osłabieniem organizmu
-nienaturalną łamliwością kości
-wypadaniem zębów i zapalnym przyrostem dziąseł
-słabym gojeniem się ran
-samoistnymi krwawieniami
-bólami stawów, mięśni i kości
4. Zastosowanie kolagenu
Kolagen ma bardzo różnorakie zastosowanie.
Stosuje się go nie tylko w gastronomii, ale również w medycynie estetycznej jako wypełniacz zmarszczek oraz w chirurgii plastycznej w celu szybszego gojenia się ran, w stomatologii, a także w ortopedii przy rekonstrukcji kości.
Jest on pomocny na każdym etapie gojenia się ran.
Zaletą jego jest absolutna hiperalergiczność2
5. Dieta sprzyjająca powstawaniu kolagenu
Surowcem do powstawania kolagenu i innych substancji, które są budulcem naszego organizmu jest białko oraz odpowiednie witaminy, makro- i mikroelementy.
W naszej codziennej diecie powinniśmy spożywać pełnowartościowe białko-(produkty pochodzenia zwierzęcego), produkty zawierające w swym składzie dużą dawkę-witaminy C,(owoce: min. czarna porzeczka, dzika róża, acerola, truskawki, kiwi,owoce cytrusowe,warzywa: min. nać pietruszki, papryka, warzywa kapustne, ziemniaki), a także -witaminy A-retinol, oraz prowitamina A -beta-karoten (A- retinol: min.wątroba, masło, jaja, sery, tran; prowitamina A-beta-karoten:min. marchew, dynia, zielone warzywa, morele),
-witamina E- tokoferol (tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, kiełki),
-witamina PP- niacyna (min. drożdże,mięso,orzeszki ziemne, ziemniaki, ryby) ,
-witamina B5-kwas pantotenowy (min drożdże, mięso, zielone warzywa liściaste)
W diecie nie powinno też zabraknąć dostatecznej ilości pierwiastków takich jak:
-cynk (min. mięso i przetwory z nich, wątroba, sery, nasiona roślin strączkowych,orzechy a także produkty zbożowe z pełnego ziarna),
-krzem(min. chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, podbiał, czosnek, szczypior, kasza gryczana, ryż pełnoziarnisty, otręby),
- żelazo(min.wątroba, podroby, mięso i przetwory, żółtka jaj, natka pietruszki),
-miedź ( min. nasiona roślin strączkowych, wątroba, orzechy, produkty zbożowe z pełnego ziarna
Dieta bogata w wyżej wymienione składniki zapewni nam prawidłową pracę fibroblastów ( są to komórki tkanki łącznej właściwej) prowadzących do wytwarzania przez nasz organizm mocnego kolagenu.
Zapraszam na stronę Poradni do artykułów przepisy, gdzie proponuję pyszną zupę- krupnik z „łapami potwora” zawierającą duża ilość kolagenu.
Brak komentarzy