Możesz wszystko! 888 663 644

Niedoceniany KOLAGEN

Niedoceniany KOLAGEN

KOLAGEN-

jako specyfik dobry na młodość i naturalny nasz sprzymierzeńca”

1.Skąd się bierze kolagen ?

W polskiej kuchni kolagen możemy znaleźć w wielu produktach, a mianowicie:

* w gotowanych golonkach wieprzowych, a także w cielęcych

* w gotowanych podrobach

* w gotowanych wywarach i zupach na kurzych łapkach

*w galaretach z nóżek wieprzowych

*w galaretkach owocowych

*w rybie w galarecie

*w gotowanej głowiźnie czy chrząstkach wieprzowych 

Powszechnie wiadomo, że organizm ludzki produkuje kolagen, lecz z wiekiem wytwarza go coraz mniej. Im organizm ludzki jest starszy , tym mniej go zawiera. 

2. Gdzie on występuję? 

Kolagen jest przede wszystkim białkiem tkanki łącznej w organizmie ludzkim występuje w wielu narządach min. w skórze, tkance podskórnej, ścięgnach, błonie podstawowej, chrząstkach stawowych, w tkance łącznej kości, na powierzchni tętnic, śródbłonku, w rogówce oka, występuje również w trakcie zabliźniania się rożnego rodzaju blizn. 

3. Jakie kolagen ma właściwości? 

Przede wszystkim jest on „ podporą” naszej skóry. Jest on odpowiedzialny za jej sprężystość, elastyczność a także właściwe nawilżanie oraz ciągłą odnowę jej komórek. Jakikolwiek jego ubytek powoduje powstawanie zmarszczek oraz tworzy efekt starzenia się. 

Kolagen w swym składzie zawiera aminokwasy takie jak: glicyna i prolina a także hydroksyprolinę i hydroksylizynę, powstające w obecności witaminy C.

W przypadku braku tej witaminy dochodzi do zablokowania syntezy (powstawania) kolagenu i najczęściej skutkuje to chorobami takimi jak:( szkorbut) , który charakteryzuje się:

-ogólnym osłabieniem organizmu

-nienaturalną łamliwością kości

-wypadaniem zębów i zapalnym przyrostem dziąseł

-słabym gojeniem się ran

-samoistnymi krwawieniami

-bólami stawów, mięśni i kości

-stanami depresyjnymi 1 

4. Zastosowanie kolagenu 

Kolagen ma bardzo różnorakie zastosowanie.

Stosuje się go nie tylko w gastronomii, ale również w medycynie estetycznej jako wypełniacz zmarszczek oraz w chirurgii plastycznej w celu szybszego gojenia się ran, w stomatologii, a także w ortopedii przy rekonstrukcji kości.

Jest on pomocny na każdym etapie gojenia się ran.

Zaletą jego jest absolutna hiperalergiczność2 

5. Dieta sprzyjająca powstawaniu kolagenu 

Surowcem do powstawania kolagenu i innych substancji, które są budulcem naszego organizmu jest białko oraz odpowiednie witaminy, makro- i mikroelementy.

W naszej codziennej diecie powinniśmy spożywać pełnowartościowe białko-(produkty pochodzenia zwierzęcego), produkty zawierające w swym składzie dużą dawkę-witaminy C,(owoce: min. czarna porzeczka, dzika róża, acerola, truskawki, kiwi,owoce cytrusowe,warzywa: min. nać pietruszki, papryka, warzywa kapustne, ziemniaki), a także -witaminy A-retinol, oraz prowitamina A -beta-karoten (A- retinol: min.wątroba, masło, jaja, sery, tran; prowitamina A-beta-karoten:min. marchew, dynia, zielone warzywa, morele),

-witaminE- tokoferol (tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, kiełki),

-witamina PP- niacyna (min. drożdże,mięso,orzeszki ziemne, ziemniaki, ryby) ,

-witamina B5-kwas pantotenowy (min drożdże, mięso, zielone warzywa liściaste) 

W diecie nie powinno też zabraknąć dostatecznej ilości pierwiastków takich jak:

-cynk (min. mięso i przetwory z nich, wątroba, sery, nasiona roślin strączkowych,orzechy a także produkty zbożowe z pełnego ziarna),

-krzem(min. chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, podbiał, czosnek, szczypior, kasza gryczana, ryż pełnoziarnisty, otręby),

- żelazo(min.wątroba, podroby, mięso i przetwory, żółtka jaj, natka pietruszki),

-miedź ( min. nasiona roślin strączkowych, wątroba, orzechy, produkty zbożowe z pełnego ziarna 

Dieta bogata w wyżej wymienione składniki zapewni nam prawidłową pracę fibroblastów ( są to komórki tkanki łącznej właściwej) prowadzących do wytwarzania przez nasz organizm mocnego kolagenu.

 

Zapraszam na stronę Poradni do artykułów przepisy, gdzie proponuję pyszną zupę- krupnik z „łapami potwora” zawierającą duża ilość kolagenu.

1https://pl.wikipedia.org/wiki/Szkorbut

2https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen

Brak komentarzy

Dodaj komentarz