
WIOSENNA SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I RUKOLĄ
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA DLA 1 PORCJI: 352,2kcal
Białko: 14,4g
Tłuszcze: 26,6g
Węglowodany: 14,3g
Błonnik: 3,1g
SKŁADNIKI:
5 szt. truskawek-75g
ser kozi półtwardy, 2 plastry-50g
rukola, garść-20g
len nasiona, łyżeczka-4g
oliwa z oliwek, łyżeczka-5g
sok z wyciśniętej cytryny-łyżeczka-3g
chili w proszku, szczypta- 2g
miód pszczeli, pół łyżeczki- 5g
orzechy włoskie, 2 sztuki-8g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Truskawki i rukolę umyć i osuszyć.
Truskawki oczyścić z szypułek i pokroić na połowy.
Orzechy posiekać nożem i wraz z siemieniem lnianym uprażyć na suchej patelni.
Sos: oliwę, sok z cytryny, miód i szczyptę chili wymieszać.
Rukolę ułożyć na talerzu, dodać truskawki, pokruszony ser. Wszystko polać sosem.
Całość posypać uprażonymi orzechami i siemieniem lnianym.
SMACZNEGO ;-)
Brak komentarzy