Możesz wszystko! 888 663 644

Pasztet Marysi

Pasztet Marysi

PASZTET MARYSI

Przepis otrzymałam od mojej koleżanki Marysi, którym pragnę sie z Wami podzielić.

2569 Kcal,
Białko-293,8g
Tuszcze- 101,3g
Weglowodany- 135,2g

Składniki

1000 g- mięso z indyka
500 g- wątróbka wieprzowa lub indycza
2 bułki suche
2 średnie marchewki
1 mały por
2 cebule
1 mały kawałek selera korzeniowego

2 jaja wielkość M
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól łyżeczka
pieprz czarny zmielony łyżeczka
majeranek łyżka
Imbir w proszku łyżka
Gałka muszkatołowa płaska łyżeczka
3 listki laurowe
3 ziela angielskie

Sposób przyrządzenia

Wątróbkę kroimy na paski i sparzymy wrzątkiem. Przekładamy na sitko i spłukujemy zimną wodą.
Mięso zalewamy wodą, dodajemy umyte i obrane warzywa, ziela angielskie i listki laurowe i gotujemy ok. 15 minut,

Sparzoną wątróbkę oraz ugotowane i przestudzone mięso i warzywa mielimy przez maszynkę.
Suche bułki namaczamy w wodzie i jak zmiękną, wyciskamy z wody i również mielimy.
Dodajemy jaja, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz ok.150 ml wywaru w którym gotowało się mięso. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy mięsną masę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy (góra i dół) ok.1 h.
Sprawdzamy patyczkiem, gdy jest już suchy, to oznaka,że pasztet upieczony.

Smacznego

Brak komentarzy

Dodaj komentarz