Możesz wszystko! 888 663 644

Sałatka sułtańska

Sałatka sułtańska

 

Dziś zapraszam do przygotowania wykwintnej sałatki, którą możemy zjeść zarówno na śniadanie, czy zapakować do pojemnika i wziąć ze sobą do pracy. Może ona również posłużyć nam jako pięknie wyglądająca przekąska dla zaproszonych przez nas gości. Jest ona nie tylko lekka, ale i chrupiąca! Smakuje po prostu wyśmienicie. Wystarczy kilka minut, aby sałatka była gotowa.

Sałatka sułtańska na dwie porcje- 410,10 kcal

Białko- 31,6g
Tłuszcze- 17,0g
Węglowodany-34,7g
Błonnik-5,0g

Składniki:
winogrona sułtańskie-garść-20 kuleczek-70g
½ kostki twarogu chudego-125g
mix sałat-dwie garście-70 g
papryka czerwona- ½ małej sztuki-60g
pomidorki daktylowe-garść-20 sztuk-130g
cebula-1/2 małej sztuki-30g
orzech włoski-2 sztuki-8g
sezam- 2 łyzeczki-10g
ocet balsamiczny-1 łyżeczka-5g
olej arachidowy-1 łyżeczka-5g
syrop klonowy-1 łyżeczka-5g

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, osuszyć i wyłożyć na półmisek.
Dodać pokruszony twaróg, cebulę pokrojoną w piórka,
umyte i przekrojone na połówki pomidorki, paprykę pokrojoną w słupki
oraz umyte i przekrojone na połówki winogrona sułtańskie.
Na suchej patelni uprażyć sezam z pokruszonymi orzechami. Posypać nimi sałatkę.
Sos: wymieszać ocet z olejem arachidowym oraz z syropem klonowym. Gotowym sosem polać sałatkę.

Życzę wszystkim smacznego. :)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz