
SAKIEWKI DLA SMAKOSZA
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ( dwóch porcji)- 609,9Kcal
BIAŁKO- 16,9g
Tłuszcze-28,3g
WĘGLOWODANY-77,3g
BŁONNIK-9,8g
SKŁADNIKI:
kasza jęczmienna perłowa- ½ saszetki-50g
pieczarka biała-6 średniej wielkości sztuk-108g
cebula- mała sztuka-70g
passata pomidorowa- 2 łyżki-20g
majeranek-łyżeczka-5g
sól himalajska różowa-szczypta-2g
pieprz czarny mielony-2 szczypty-4g
papryka czerwona hot chili-1/2 łyżeczki-2g
ciasto francuskie-porcja-75g
olej rzepakowy tłoczony na zimno-łyżeczka-5g
białko jaja kurzego (M)-33g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Kaszę gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w piórka. cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki oraz cebulę, dusimy kilka minut dodając drobno pokrojoną papryczkę chili oraz dwie łyżki passaty pomidorowej. Następnie mieszamy razem z ugotowaną kaszą. Przyprawiamy. Czekamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 10 części.
Na każdą nakładamy łyżkę farszu i sklejamy. Po wierzchu ciasto smarujemy rozmąconym białkiem. Gotowe sakiewki układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 20 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy