Możesz wszystko! 888 663 644

Dorsz z topinamburem i surówką

Dorsz z topinamburem i surówką

DORSZ Z TOPINAMBUREM I SURÓWKĄ

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA DLA JEDNEJ PORCJI-404,2KCAL

BIAŁKO-26,5g

TŁUSZCZE-14,5g

WĘGLOWODANY-47,7g

BŁONNIK-11,1g

 

SKŁADNIKI:

Dorsz – 100g

Topinambur- (pokrojony szklanka)-150g

Olej rzepakowy-2 łyżeczki- 10g

Bułka tarta- łyżeczka-4g

Siemię lniane zmielone-łyżeczka-5g

Koper ogrodowy-pokrojony-2łyżki-16g

Kapusta kiszona-porcja-150g

Cebula-1/2sztuki-35g

Cykoria-2 listki-10g

Pomidor koktajlowy- 1 szt.-20g

Natka pietruszki-1 łyżeczka-3g

Kminek -1 łyżeczka-5g

Sól himalajska różowa- szczypta-2g

Pieprz czarny-szczypta-2g

Ksylitol-cukier brzozowy-szczypta-2g

Przyprawa do ryb-2 szczypty-4g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

DORSZ Z TOPINAMBUREM I SURÓWKĄ: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Bułkę tartą mieszamy razem ze zmielonym siemieniem lnianym i obtaczamy przyprawioną rybę.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i wkładamy rybę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem obracając z każdej strony (ok.20minut).

Topinambur szorujemy dobrze szczoteczką lub delikatnie skrobiemy obieraczką i wkładamy do wody zmieszanej z sokiem z połowy cytryny , aby warzywa nam nie ściemniały. Przekładamy do garnka z lekko osoloną wodą z dodatkiem łyżeczki kminku i odrobiny soli i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, odcedzamy, tłuczemy dodając pokrojony koperek.

Surówka z kapusty kiszonej: do kapusty dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, natkę pietruszki i koperek, a także szczyptę ksylitolu, pieprzu oraz łyżeczkę oleju rzepakowego, mieszamy.

Na talerzu dla ozdoby oraz dla wyostrzenia smaku potrawy dodajemy dwa umyte listki cykorii oraz jednego pomidorka koktajlowego, umytego i przekrojonego na pół. Ozdabiamy natką pietruszki.

 Jak smakowało, to proszę o komentarz :-)

SMACZNEGO

Brak komentarzy

Dodaj komentarz