
ZUPKA KREM ZE SZPARAGÓW BIAŁYCH
Energia: 440,8kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 8,3g
Węglowodany: 88,1g
Błonnik: 8,9g
SKŁADNIKI:
5 średniej wielkości szparagów- 80g
3 średniej wielkości ziemniaki- 180g
2 szczypty -gałka muszkatołowa – 4g
2 szczypty- pieprz biały- 4g
2 szczypty- sól himalajska różowa- 4g
3 ząbki czosnku- 18g
1 mała cebula-70g
2 kromki- chleb pełnoziarnisty-70g
1 łyżeczka oleju rzepakowego-5g
1 łyżeczka świeżo-wyciśniętego soku z cytryny- 3g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szparagi umyć, obrać. Do garna wlać wodę, wrzucić umyte dokładnie obierzyny i gotować przez ok 20 minut w lekko osolonej wodzie.
W drugim garnku rozgrzać malutką łyżeczkę oleju rzepakowego . Wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulkę i poddusić przez ok 5 minut cały czas mieszajac. Dodać pokrojne na 2 cm kawałki szparagi oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dusić mieszajac przez kolejne 5 minut. Gotujacy się wywar przecedzić przez sito i wlać do szparagów do przykrycia warzyw. Gotować przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Zupę przyprawiamy szczyptą soli, białym pieprzem, sokiem z cytryny, oraz świeżo utartą gałką muszkatołową.
Gdy warzywa są już miękkie, łyżką cedzakową wybrać trochę ugotowanych warzyw. Resztę warzyw w garnku zmiksować na gładką masę. Po zmiksowaniu dołożyć odłożone w kawałki warzywa. Zupkę proponuję przyozdobić pokrojonym świeżo koperkiem.
Podajemy z grzankami z chleba razowego.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO.
Brak komentarzy