Możesz wszystko! 888 663 644

gotujemy szparagi

gotujemy szparagi

ZUPKA KREM ZE SZPARAGÓW BIAŁYCH

 

Energia: 440,8kcal

Białko: 12,4g

Tłuszcze: 8,3g

Węglowodany: 88,1g

Błonnik: 8,9g

 

SKŁADNIKI:

5 średniej wielkości szparagów- 80g
3 średniej wielkości ziemniaki- 180g
2 szczypty -gałka muszkatołowa – 4g
2 szczypty- pieprz biały- 4g
2 szczypty- sól himalajska różowa- 4g
3 ząbki czosnku- 18g
1 mała cebula-70g
2 kromki- chleb pełnoziarnisty-70g
1 łyżeczka oleju rzepakowego-5g
1 łyżeczka świeżo-wyciśniętego soku z cytryny- 3g


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szparagi umyć, obrać. Do garna wlać wodę, wrzucić umyte dokładnie obierzyny i gotować przez ok 20 minut w lekko osolonej wodzie.
W drugim garnku rozgrzać malutką łyżeczkę oleju rzepakowego . Wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulkę i poddusić przez ok 5 minut cały czas mieszajac. Dodać pokrojne na 2 cm kawałki szparagi oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Dusić mieszajac przez kolejne 5 minut. Gotujacy się wywar przecedzić przez sito i wlać do szparagów do przykrycia warzyw. Gotować przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Zupę przyprawiamy szczyptą soli, białym pieprzem, sokiem z cytryny, oraz świeżo utartą gałką muszkatołową.
Gdy warzywa są już miękkie, łyżką cedzakową wybrać trochę ugotowanych warzyw. Resztę warzyw w garnku zmiksować na gładką masę. Po zmiksowaniu dołożyć odłożone w kawałki warzywa. Zupkę proponuję przyozdobić pokrojonym świeżo koperkiem.

Podajemy z grzankami z chleba razowego.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz