
NALEŚNIKOWE ŚLIMACZKI W DWÓCH SMAKACH
Z PASTĄ Z TOFU ORAZ ZE SZPINAKIEM
Wartośc kaloryczna dla 4 osób- 1621,10kcal
Porcja dla jednej osoby to: 404,27kcal
Białko- 21,6g
Weglowodany- 63,23g
Tłuszcze-9,57g
Błonnik- 8,8g
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej typu 550- 155g
1 szklanka mąki pszen-żyto pełnoziarnistej- 140g
1 jajo kurze (M)- 50g
1 szklanka mleka 1,5%tł.- 250g
2 szklanki wody- 500g
szczypta soli himalajskiej- 2g
Pasta z tofu z bazylią:
1 opakowanie tofu z bazylią 180g
1/2 szt.papryka czerwona słodka- 75g
mała porcja rzodkiewek- 50g
1 łyżeczka oregano suszone- 5g
1 łyżeczka bazylia suszona- 5g
1 łyżeczka oliwy z oliwek- 5g
Pasta szpinakowa:
1 opakowanie szpinaku-150g
3 średniej wielkości ząbki czosnku- 18g
1 jajo kurze (M)- 50g
1 łyżeczka oleju rzepakowego- 5g
Składniki na ciasto należy zmiksować. W przypadku, gdy ciasto będzie jeszcze za gęste, należy dodać trochę wody.
Na patelni teflonowej smażymy bez tłuszczu cienkie naleśniki.
Pasta z tofu: warzywa i tofu drobno pokroić i wszystkio razem zblendować na pastę.
Pasta szpinakowa : na rozgrzaną patelnię dodać łyżeczkę oleju oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Szpinak poddusić, aż zmieni kolor
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę poddusić. Wbić jajko i mieszać, aż jajko się zetnie dodając do tego szczyptę soli.
Naleśniki posmarować przygotowanymi pastami, ciasno zwinąć w rulonik i pokroić na trzy części.
Salaterkę wyłożyć sałatą (w moim przypadku to rukola).
Na środek ułożyć pionowo zwinięte ślimaczki z naleśników.
Ozdobić pokrojonym pomidorem.
Czekam na Wasze komentarze. Łapki w górę ;-)
Smacznego.
Brak komentarzy