Możesz wszystko! 888 663 644

Faszerowane roladki z indyka

Faszerowane roladki z indyka

Witam wszystkich serdecznie.
Dziś przedstawiam propozycję nie tylko na niedzielny obiadek.
Jest to mianowicie roladka z piersi inyczej, bez skóry z faszerowaną pokrojoną
natką pietruszki (zamiast natki pietruszki możemy użyć np.świeżej kolendry lub
delikatnych listków jarmużu).
Upieczone i pokrojone mięsko nie tylko elegancko wygląda, ale również wyśmienicie smakuje.
Doskonale nadaje się także na zimno do kanapek lub jako dodatek do sałatek.
Dodatkiem do mięsa jest smaczna i zdrowa kasza bulgur, w tej wersji z zielonym groszkiem,
która na talerzu prezentuje się kolorowo i bardzo apetycznie.
Doznań smakowych uzupełnia nam prosta w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczna
surówka z selera z morelami, które dodają jej naturalnej słodyczy i elegancji.

Życzę Wam wszystkim smacznego i proszę o komentarze:)

ROLADKA Z INDYKA Z KASZĄ BULGUR I SURÓWKĄ Z SELERA Z MORELAMI-456,4KCAL

Białko-30,9g
Tłuszcze-7,6g
Węglowodany-74,1g
Błonnik-18,7g

SKŁADNIKI:

100 g piersi z indyka
2 łyżki natki pietruszki
½ woreczka kaszy bulgur
1 łyżka mrożonego zielonego groszku
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 szczypty majeranku
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 czerwone rzodkiewki

Na surówkę:

mały kawałek selera
2 suszone morele
½ szt. małego jabłka
1 łyżka jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu
szczypta ksylitolu
1 łyżeczka oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, lekko ubić i natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku,
przyprawić ulubionymi przyprawami. Włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie obłożyć umytą
i pokrojoną natką pietruszki i zwinąć w roladkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego dodając na dno
pół szklanki wody, ziele angielskie i listek laurowy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.25 minut w temp.180C.

Surówka: Suszone morele namoczyć przez 5 minut w ciepłej wodzie. Seler i jabłko zetrzeć na tarce
o grubych oczkach, dodać pokrojone morele, sok z cytryny, przyprawy, łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę
i naturalnego jogurtu. Przyprawić. Wymieszać.
Kaszę ugotować wg przepisu. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę zielonego mrożonego groszku.
Odcedzić. Ugotowaną kaszę wymieszać z zielonym groszkiem.
Danie ozdobić plasterkami czerwonej rzodkiewki.

:)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz