Możesz wszystko! 888 663 644

Falafel

Falafel
FALAFEL

Wartość energetyczna na 4 porcje
Kcal- 958,4
Białko- 51,1g
Tłuszcze-15,2g
Węglowodany-162,1g

Składniki
250g suchej ciecierzycy
1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
2 szalotki
1 zabek czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
1) W przeddzień namoczyć ciecierzycę w 1,5 litra wody na całą noc, aby nasiona zmiękły.
2) Na drugi dzień przecedzić na sitku opłukując wodą. Poczekać chwilkę, aż nasiona lekko przeschną.
3) Przesypać do blendera dodając listki natki pietruszki lub kolendry, szalotki, czosnek, paprykę ostrą w proszku, sól.
4) Wszystko razem miksujemy, aż powstanie gładka jednolita masa.
5) Przełożyć masę do talerza. Nabieramy masę małą łyżeczką i formujemy w dłoniach okrągłe kuleczki .
6) Olej wlewamy do głębokiej patelni lub garnka i podgrzewamy.
7) Na gorący olej kładziemy falafele i smażymy na jasnobrązowy kolor obracając z obydwu stron.
8) Usmażone falafele wyciągamy łyżka cedzakową i przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć.
9) Podajemy z dipem jogurtowym, surówką bądź innym ulubionym sosem.
Smaczna alternatywa zamiast mięsa.        Smacznego.      Czekam na wasze opinie :)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz