05
Sty 2021
Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane
Składniki:
* 700 ml wody przegotowanej lub nisko zmineralizowanej
* 3 łyżki płatków owsianych ok.30g
* 3 daktyle suszone / 3 g
lub 3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego lub 1 łyżka miodu
* szczypta soli
Wartość kaloryczna na ok 700 ml napoju-121,5 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki namoczyć na ok.1 godzinkę w wodzie.
Po namoczeniu przelać do kielicha blendera.
Następnie dodać daktyle, szczyptę soli i dokładnie zmiksować.
Gdyby pojawiły się grudki, można przefiltrować.
Przelać do kubka i gotowe.
Przechowanie
Przechowywać w lodówce max 3 dni.
W związku z tym, iż jest to mleko świeże bez żadnego emulgatora
może się ono rozwarstwiać, co jest rzeczą naturalną.
Wystarczy przed spożyciem przemieszać.
Zastosowanie mleka owsianego
Mleko możemy spożywać na śniadanie zalewając nim uprzednio
ugotowane różnego rodzaju płatki, do granoli, do kawy, deserów
lub wypić prosto z kubka.
Smacznego
Brak komentarzy