Możesz wszystko! 888 663 644

Smaczne mleko owsiane nie tylko dla Wegan

Smaczne mleko owsiane nie tylko dla Wegan
Domowe mleko owsiane

Składniki:

* 700 ml wody przegotowanej lub nisko zmineralizowanej
* 3 łyżki płatków owsianych ok.30g
* 3 daktyle suszone / 3 g
lub 3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego lub 1 łyżka miodu
* szczypta soli

Wartość kaloryczna na ok 700 ml napoju-121,5 kcal

Sposób przygotowania:

Płatki namoczyć na ok.1 godzinkę w wodzie.
Po namoczeniu przelać do kielicha blendera.
Następnie dodać daktyle, szczyptę soli i dokładnie zmiksować.
Gdyby pojawiły się grudki, można przefiltrować.
Przelać do kubka i gotowe.

Przechowanie

Przechowywać w lodówce max 3 dni.
W związku z tym, iż jest to mleko świeże bez żadnego emulgatora
może się ono rozwarstwiać, co jest rzeczą naturalną.
Wystarczy przed spożyciem przemieszać.

Zastosowanie mleka owsianego

Mleko możemy spożywać na śniadanie zalewając nim uprzednio
ugotowane różnego rodzaju płatki, do granoli, do kawy, deserów
lub wypić prosto z kubka.

Smacznego

Brak komentarzy

Dodaj komentarz